READING

Ukraina – kontrasternas land

Ukraina – kontrasternas land

En orsak till att jag blev företagare på fulltid 2015 var att ja skulle kunna ha lite mera frihet. En frihet att kunna göra lite olika saker och inte bara sitta vid en dator 8 timmar om dagen. Visst har det sina nackdelar med det också och det medför en del hårt arbete. Mitt år som företagare på heltid har kanske inte varit det det lättaste och jag har fått en del sömnlösa nätter.

Det som jag strävat till är att ha ett sånt arbete som jag kan göra var jag än är i världen och det har jag nu.

Att resa är betyder jättemycket för mig. Jag trivs hemma. Hemma är alltid hemma, men att uppleva nya saker och platser betyder lika mycket.

Mina resor har alltid låg budget. Det går att resa förmånligt om man planerar och inte har höga krav. Det finns en positiv sak med att resa billigt och det är att man ser och upplever mycket mera.

Ukraina har varit mycket aktuellt det här året. I Januari träffade jag Mykola via en socialapp där man träffar helt slumpvis människor runtom i världen. Mykola blev en mycket god vän och som jag verkligen gillar att umgås med. Ibland känns det verkligen som man träffar de människor man ska. Tack vare Mykola har jag fått flera nya bekantskaper och även fått träffa nya kontakter som gjort att jag fått nya samarbetspartners till mitt företag. Och framför allt fått uppleva nya saker.

IMG_4750

Jag brukar alltid få höra att jag väljer annorlunda resmål. När jag berättade om att jag åker till Ukraina fick jag flera frågor om hur jag vågar åka dit? Är det inte farligt att åka dit?

Media ger oss ofta en fel bild av länderna. Då är det bäst att åka och titta med egna ögon och se hur det egentligen är. Visst, Ukraina är ett land i krig, men är man där i västra sidan av Ukraina ser man inga tecken på att det skulle vara krig. Det är som vilket europeiskt land som helst.

I söndags tog jag flyget från Helsingfors via Riga till Kiev. Övernatta på Riga flygplats. Bestämde mig för att åka och besöka mina kollegor samt Mykola. Även om jag redan träffat honom ett par gånger. Då jag nu ändå är i Ukraina ville jag besöka andra platser på samma gång.

Ukraina är ett mycket färggrannt land. Under en vecka hann vi besöka 4 platser. Kiev, Odessa, Slavske och Lviv.

Här kommer lite bilder från resan.

imageDen ukrainska maten ä mycket smakrik och färggrann. Det här var den första måltiden vi hade på en restaurang i Kiev. Borsch, Salo som är lard, alltså grisfett som man kryddat och skivat i tunna skivor. Till det hade vi tre olika smaker av hemgjord vodka. imageAtt ta sig runt i städerna är enklaste med bussar. Här är en stadsbuss i Kiev. Bussarna ibland kan vara mycket överfulla.

IMG_4126Många vita byggnader i Kiev.

IMG_3988Många försäljare på gatorna och längs med vägarna.

IMG_4747Tågnätverket är mycket bra i Ukraina. Det är enkelt att ta sig mellan städerna. Avstånden kan vara långa och då passar det utmärkt att ta nattåget. Det finns olika klasser. Det här är 2:a klass. Påminner mycket om indiska tåg.

FullSizeRender 2Oftast får man dela hytten med andra. Det här var en mor och son som åkte från Odessa till Lviv som vi delade hytten med.

IMG_4440Tågstationerna är fina. Tågstationen i Odessa liknar mera ett slott än en station. Insidan har fina dekorationer och när man går omkring där inne känns det mera som man skulle vara vita huset.

IMG_4749Jag var i Odessa på deras självständighetsdag. På flera ställen i stan underhöll man med musik och dans.

IMG_4407Det som man ser mycket av i Ukraina är blommor. Städerna är fulla av blommor och människorna klär sig i blommiga kläder.

IMG_4406Odessa har en av de finaste stränderna. Orkar man inte gå ner till stranden kan man ta en linbana ner till stranden.

IMG_4405Stränderna vid Svarta havet i Odessa är oftast fyllda av människor när det är varmt. Det finns både gratis och betalda platser. Den här bilden är från en betald strand. Betalar man en liten summa får man en egen solstol.

IMG_4403Även byggnaderna kan vara färggranna.

IMG_4437Längs med svarta havets strand finns många trevliga restauranger där du kan ta en bit mat och en cocktail i solnedgången.

IMG_4877Lviv är enligt mig en av de finaste städerna i Europa. Fina gamla byggnader och rena gator. En historisk stad. Staden har ca. 730.000 invånare och ligger 80 kilometer från Polens gräns. Staden grundades 1256 av fursten Danylo Romanowicz Galytski och har fått namnet efter grundarens son, Leo.

IMG_4946Staden är mycket kulturell. Överallt hittar du gatuartister, konstnärer och andra uppträdanden.

IMG_4948En restaurang som är värt att besöka är ”House of Legends”. Ett mystiskt och gåtfyllt hus. Huset har fem våningar och varje våning är inrett i olika stilar. Som t.ex. rummet på bilden ovan där man kan sitta i en fängelsecell och äta middag. De flesta servitörerna är kortvuxna människor. På taket står en vit gammal bil med propeller på taket. Det går inte att beskriva detta hus utan bör ses med egna ögon.

IMG_4949Här är ett annat rum i ”House of Legends”

IMG_4521Förutom de vackra städerna har Ukraina en mycket fin landsbygd. 120 kilometer norr om Lviv finns Zakhar Berkut berget. Rut berget finns bl.a. byn Slavske.

IMG_4740En mycket trevlig och landsbygd att gå och vandra genom.

IMG_4746Flera små bäckar som rinner mellan bergen.

IMG_4742Du kan enkelt åka upp till toppen med skidliften. Det är en ca. 30 minuters resa med liften och på samma gång får du en fantastisk utsikt. 

IMG_4744Uppe på toppen är utsikten fantastisk. Du kan också hyra en häst och ta en ridtur på berget,

IMG_4748Är man uppe på toppen ska man passa på att äta lite grillat kött och korv och kanske ta ett glas med lite hemlagad vodka.

IMG_4950Eller så kan du bara lägga dig ner i gräset och koppla av och njuta av den rena och fiska luften tillsammans med den fantastiks landskapet.

Ukraina är verkligen ett kontrasternas land. Du hittar allting där. Historiska byggnader, modern konst och en stor matkultur. Dessutom är Ukraina ett mycket förmånligt land att resa och bo i och passar därför mycket passande för dig som vill resa med en lägre budget.

Jag hoppas att detta ska väcka ditt intresse för att besöka Ukraina i framtiden. Det är verkligen värt det.


E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.