Vänliga veckan

Visste du att det finns något som heter vänliga veckan? Inte det? Men nu vet du!

Vänliga veckan fick sin början 1946 när en trafikräknare började observera trafikanternas ansikten och under ett av sina arbetspass räknade att det var 12 människor som log, 15 som såg nöjda ut medan däremot 8 569 såg ut som de var på väg till en begravning. Det här var något som Läkarmissionens grundare Harry Lindquist hakade på och grundade ”Vänliga veckan”.

När man följer med vad som händer i världen just nu så är det kärlek och vänlighet som behövs mest.

Vad ska man då göra under vänliga veckan? Man ska visa lite extra omtanke och kärlek till sina medmänniskor just denna vecka. Det ska man ju göra varje dag och vecka, men denna vecka kan man fokusera lite extra på just detta och för man har ju i bland lätt att glömma dessa saker när man är upptagen med sina vardagliga sysslor och kör sitt eget race.

Hur kan man då visa sin vänlighet? Här följer en lista med olika sätt som du kan visa vänlighet på.

  1. LE – Ett leende gör så mycket. Varför inte ge människan du möter på gatan ett leende? Ditt leende kan göra den persons dag mycket bättre bara för att du tog dig tid att vrida dina mungipor uppåt. Och det bästa av allt, ett leende smittar av sig till andra
  2. SÄG ATT JAG ÄLSKAR DIG – Vad känner du när någon säger till dig ”Jag älskar dig”? Blir du inte alldeles varm och glad inombords? Ge den samma känslan till någon av dina vänner eller någon i din familj eller förstås till din partner ifall du är i ett förhållande.
  3. RINGA – När ringde du senast till din mamma eller pappa och sa att du ”älskar dem”? Ge dem ett telefonsamtal och några minuter av din tid det betyder så mycket för en förälder.
  4. BERÖM – Alla behöver vi få beröm när vi gjort något bra. Det stärker ens självkänsla och ökar motivationen.
  5. BJUD – Det här kan vara ett kul experiment. Nästa gång du står i kön vid lunchrestaurangen eller kaféet. Bjud personen framför eller bakom dig.
  6. GE BORT NÅGOT – Har du kläder eller något annat som du inte behöver så kanske den fattiga damen på andra sidan vägen behöver den bättre än att den ligger i ditt förråd.
  7. KRAM – Ge någon en kram. En kram gör så mycket. En kram stärker förbindelsen mellan två personer, reducerar smärta och depression och mycket mer.

Här har du sju olika sätt att visa vänlighet och det finns många fler. Hitta på egna! Varför inte välja en per dag? Varje dag ska du försöka minnas att med ett enkelt litet leende kan just du rädda någons liv, utan att du vet om det.

Text: Kaj Lindh

Foto: Eva-Lott Björklund

” Vänskap när den är som allra bäst – finns det nåt härligare än spontana, hjärtliga, glada skratt? ” Som de tu på bilden, Christer och Helén Lindqvist i Kronoby.


E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.