READING

Ät naturlig mat rekommenderar doktor Pande

Ät naturlig mat rekommenderar doktor Pande

Jag sitter på ett kafé i centrala Lucknow. Vid bordet bredvid mig sitter ett ungt par som också försöker bestämma vad de ska äta, men de har svårt att välja. Den unga damen frågar servitören vad som är viktväktarvänligt.

Viktväktare, det var länge sedan jag hörde någon här hemma nämna dem. I Indien är det mycket vanligt att helt enkelt tänka kalorier istället för kolhydrater.

Och hur är det med glutenfritt? Har du, ifall du rest i Indien eller andra asiatiska länder, hört någon säga att de är glutenintoleranta och frågat servitören på restaurangen om de har något glutenfritt? Och kan man leva enligt LCHF och glutenfritt i ett sånt land? Är detta bara en trend här hemma hos oss?

För att få svar på dessa frågor beslöt jag mig för att träffa doktor Hem Kumar Pande som har en egen privatmottagning i sitt hem i Lucknow tillsammans med sin fru doktor Nisha Pande. De arbetar båda också på ett sjukhus i Lucknow.

– Ni västerlänningar är besatta av gluten, skrattar doktor Pande. Vi har människor som är glutenintoleranta och vi vet vad det är, men det är inte lika stort som hos er. I Indien sägs det att 2-3% lider av glutenintolerans.

Orsaken till detta tror doktor Pande beror på att vi här i Europa är så konsumentorienterade och att vi följer olika trender. En annan sak tror han att beror på vacciner och mediciner.

– Ända från att barnet föds så fyller ni barnen med vacciner och mediciner som barnet egentligen “inte” behöver. Jag tror att det handlar om läkemedelsindustrin som styr och som de sägs finnas vetenskapliga bevis på. Enligt mig är många av dessa undersökningar manipulerade och detta har blivit en kriminell verksamhet. Det kommer många nya mediciner som ska vara bra för det ena och det andra och många av dem orsakar problem i kroppen. Tyvärr köper människorna denna ”sanning”. Allt handlar om pengar. Tar man alla dessa preparat blir kroppen bara känsligare för allt och därav kommer alla följdsjukdomar.

– Kan du tänka dig en som äter glutenfritt i detta land? Vi har spannmål i våra gener, skämtar Dr Pande.

Doktor Pandes råd till alla är att äta mera naturligt. Ät naturliga råvaror och mera råa grönsaker som inte är kokta, mera vegetariskt och allt i lagom mängd tillsammans med lagom motion. Undvik processad mat!

Just det sistnämnda tror doktor Pande att är en av orsakerna att så många får olika sjukdomar. Processad mat med tillsatser och frukt och grönsaker som har mycket gifter i sig.

Att gå till en läkare och få medicin är något som många inte har råd med i Indien.

– Får vi ett problem ger vi problemet till Gud och fortsätter, skrattar Dr Pande. Vi har en stark tro i detta land och att tro och be hjälper oss mycket.

Indien är känd för ayurveda, som betyder vetenskapen om livet där man försöker förebygga sjukdomar med mat och en balanserad livsstil.

Dr Pande är allmänläkare och utbildad enligt den västerländska medicinen och kan inte skriva ut ayurvediska mediciner, men han uppmanar sina patienter att leva ett naturligt liv.

– Ät mera naturlig föda och ta hand om din mentala hälsa, den är lika viktig.

Just det! Den mentala hälsan. Under de gånger jag har varit till Indien har jag noterat att människorna har en mental stress och det är något som doktorn bekräftar. Redan när barnen börjar i skolan har de en press på sig, en press att få bra betyg i skolan för att få en bra utbildning och sedan ett bra jobb.

– Om du har en utbildning så får du ett jobb. Alla vill ha ett statligt jobb eftersom det är bäst betalt, säger han.

När jag har strövat omkring på gatorna så har jag noterat stora reklamtavlor och banderoller med bilder på barn. Har fått reda på att det är frågan om skolor som gör reklam och som sätter bilder och vitsord på barnet för att visa att denna skola är bra och att just ditt barn får en bra utbildning här. Det förklarar en del om den stress som jag känt av speciellt bland de unga. Är jag inte bra i skolan, är jag alltså inte värd att finnas där på tavlan…?

Dr Pande påminner om hur viktigt det är att ta hand om den mentala hälsan genom meditation.

– Meditation har inget med religion att göra. Det är ett fokuserat tänkande. Om du tänker på vad du vill, är det meditation. Meditation är att uppmärksamma dina tankar, säger han. Du är vad du tänker. Du skapar dina tankar själv.

Text och foto: Kaj Lindh


E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.