Sömnparalys – en nattlig terror

“Jag ligger i sängen och tittar i taket. Sömnen vill inte komma denna kväll. Plötsligt känner jag att någon är i rummet. Jag ser inget. Jag försöker stiga upp, men jag kan inte röra min kropp. Jag kan inte röra mitt huvud, bara ögonen. Jag sitter fast. Jag känner en tryckande känsla i bröstet och jag får tungt att andas. Plötsligt ser jag en mörk person trycka en kudde över mitt huvud och allting blir mörkt och jag tappar andan. Jag flyger upp ur sängen och försöker få luft…

Jag lägger mig ned i sängen igen, på sidan och genast hör jag jag någon som är ovanför mig som andas i mina öron. Jag försöker stiga upp, men det går inte! Det som är på mig trycker ner mig i sängen. Jag får tungt att andas och jag kämpar och kämpar för att komma mig lös, men det går inte. Jag är fast”

Skönt det var bara en dröm…

“Det är lördag kväll. Jag är trött och går och lägger mig. Intar en bekväm position på sidan. Efter en stund känner jag hur musklerna drar ihop sig och hela jag blir som en tung sten. Min andning blir bara tyngre och tyngre. Jag börjar morra och stöna och kan inte sluta och plötsligt dras jag till en annan plats, en mörk plats med bruna trähus. Jag går runt och tittar och känner mig konstant iakttagen. Jag svänger mig om och där står plötsligt en mörkbrun varelse med röda ögon som försöker attackera mig. Jag kämpar emot och skyddar mig och försöker skrämma bort den. Varelsen lyckas sedan attackera mig och åker in i min kropp. Jag får ännu tyngre att andas och jag vaknar upp i min säng av att jag fräser och morrar som odjuret som just kom i min kropp. Jag darrar och svettas och undrar vad sjutton som händer med mig då jag märker att jag står på alla mina fyra i min säng och morrar och fräser som ett odjur. Jag börjar skratta och frågar högt av mig själv om jag håller på att blir komplett galen?!”

Dessa två händelser låter som scener ur en skräckfilm, men det är saker som har hänt mig under de senaste åren. Under en period hände det nästan varje natt. Det har varit allt ifrån odjur till människor utan skinn i ansiktet som har försökt attackera mig. Jag började söka på nätet om någon annan haft samma upplevelser och till min lättnad och glädje upptäckte jag att det var många som hade haft samma upplevelse och att det kallades för “sömnparalys” eller sömnförlamning. Jag var inte ensam om detta!

”Jag känner att kroppen sakta börjar stelna på något sätt. Jag är fullt medveten om det. Jag ligger i sängen med öppna ögon. Jag tänker, nej inte nu igen! Försöker komma tillbaka, men det går inte. Jag dras sakta till en annan plats. Ser två män i ett rum. Den ena pekar ner på den andra som håller på med något på golvet. Jag tittar på mannen som är på golvet och han vänder sakta sitt huvud mot mig och jag ser alla hans ansiktsmuskler och kött. Han har inget skinn i ansiktet. En kväljande, illamående känsla kommer över mig och det är tungt att andas och jag vaknar upp av att jag springer till toaletten för att spy.”

Sömnparalys är en känsla av att vara i ett medvetet tillstånd men inte kunna röra sig. Det uppstår när en person passerar stadiet mellan vaket tillstånd och sömn. Under dessa övergångar kan du i vissa fall inte röra på dig eller prata. Vissa människor kan också känna en tryckande känsla i bröstet eller en känsla av kvävning. Sömnparalys kan åtfölja andra sömnstörningar som narkolepsi.

Alla har olika upplevelser. Andra lite lindrigare och andra lite extremare.

De senaste gångerna då det börjar har jag vetat vad som pågår, men inte kunnat stoppa det. Varje morgon efter ha haft dessa drömmar är jag jättetrött och alldeles slut i kroppen. Några gånger har det känts som jag skulle dö av kvävning eller en stroke.

Det är svårt att veta vad som orsakar sömnparalys. Det har gjorts undersökningar, men det är ett mycket svårt ämne att forska i eftersom man inte kan förutse när det händer en person. Det är inget farligt, men mycket obehagligt. En del forskare tror att det det har ett samband med om du lider av depression eller ångest. En del tror att det har med övernaturliga händelser.

Efter att ha upplevt sömnparalys ett tiotal gånger har jag på ett vis fått bekräftat att det finns en själ i vår kropp och att kroppen bara är vårt verktyg. Det är en känsla av att åka ur kroppen.

Som tur har jag varit ensam i sovrummet då dessa saker har hänt, annars så hade jag nog skrämt iväg någon när jag försökt attackera dem med mina odjursfasoner. Och – fast det är skrämmande och tunga känslor, när man är mitt i det, så kan man inte annat än skratta när man vaknar!

Har du upplevt sömnparalys?

Skriv gärna och berätta för oss dina upplevelser. Vi publicerar dem på hemsidan. Du får vara anonnym. Skicka din berättelse till info@betterday.fi eller via meddelande på vår facebooksida.

Här kan ni höra en podcast om sömnparalys: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/717395?programid=4845

Här kan ni läsa om Jonna Jintons upplevelse: http://jonnajinton.se/somnparalys/

Text: Kaj Lindh
Bild: www.pexels.com


  1. Carina Engström

    19 augusti

    Jag har haft många sömnparalysupplevelser. Till en början var jag livrädd men nu kan jag kontrollera dem och bestämma om jag ska avbryta eller följa med vad som händer. Det är väl så att ens mentala och känslomässiga tillstånd avspeglar sig i sömnparalyserna, har jag förstått. Barbara Hand Clow talar om den fjärde dimensionen där alla männsikors tankar och känslor finns ( C.G Jungs kollektiva undermedvetna? ) och att man kan hamna där när man sover. När man sover är medvetandet släckt men i sömnparalys är det fortfarande vaket fast kroppen sover och kan därmed snappa upp information från den fjärde dimensionen. Forskare som håller hårt på den klassiska vetenskapliga världsbilden skulle förmodligen skratta åt hennes teori men vad vet vi, egentligen?
    Jag hade en varelse ( en av de många.. ) som tryckte sig mot min rygg och och jag såg hur ett långt finger ( ET-finger ) stack upp vid min höft och jag visste att varelsen ville ta någonting av mig. Precis som en parasit som behöver näring av mig för att själv överleva. Den skulle trycka in fingret vid höftbenet men jag lyckades sjasa iväg den. Läbbigt.

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.