Lucka 4 – Pepparkakor

Vad vore en jul utan pepparkakor? Även om pepparkakor äts åretom så är de kanske mest populära på julen.

Det finns olika teorier om varför den fått just detta namn. En av dessa är att förr i tiden var peppar en av ingredienserna i pepparkakorna.

Man brukar ju säga att man blir snäll om man äter en pepparkaka. Om denna myt stämmer eller inte, det kan man fråga sig. Har nog ätit en del pepparkakor i mitt liv, men inte vet jag om jag har blivit så mycket snällare… 😉

Mormor Elsas pepparkakor

Detta recept har jag haft länge i min samling. Jag vet inte var jag har hittat det, men det lär ska ursprungligen komma från det kungliga köket och där skulle det vara Gustav V:s favorit. Där håller jag nog nästan med. De här knapriga pepparkakorna är nog min favorit också. Att göra dessa pepparkakor är kanske lite mera jobb, men det är värt arbetet.

3 dl grädde
3 dl sirap
1 ägg
1 msk ingefära
2 msk kanel
1/2 msk malda nejlikor
6 dl socker
500 gram smör
15+5 dl vetemjöl
1 msk matsoda

Vispa grädden till ett hårt skum,rör i sirapen och det vispade ägget, kryddorna och sockret.

Blanda 15 dl mjöl med matsoda och hacka in fettet med mjölet.

Blanda fett- och mjölhacket med gräddkryddblandningen till en smidig deg som får vila i 12 timmar.

Ta upp degen på arbetsbordet och arbeta in ytterligare 5 dl vetemjöl. Detta kan vara lite tungt, men på samma gång får man lite träning för armarna 😉

Kavla ut degen tunt och ta ut kakorna med pepparkaksformar. Grädda kakorna i 200 grader i ca. 7 minuter.

Njut av dessa pepparkakor tillsammans med lite glögg och varför inte på ostbrickan.


E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.