Lucka 6 – Vi, vårt folk

Idag tillägnas tankarna vårt land, men jag vill att vi särskilt tillägnar tankar till själva folket i det. För vad är ett land utan människor? Inget. Det är människorna som sätter sin prägel på ett land.

För tre år sen, den 6.12.2015, hade vi en konsert i en fullsatt Kronoby kyrka för att ge plats för Veteransångarna och deras sista offentliga konsert. Där var även min pappa i sin rullstol med i skaran. Där var också min systerdotter Anci med som solist. Om man tittar på inspelningen från detta tillfälle så märker man att pappa är rörd hela tiden, där han sjunger med. Hans hjärta är överfyllt med så mycket känslor från ett långt och rikt liv. Blotta tanken på att i 90 årsålder få och kunna vara med och sjunga tillsammans med sin dotter, dotterdotter, sångar- och krigsbröder i en fullsatt hemkyrka på självständighetsdagen är svindlande och mäktig. Att få vara med i ett betydelsefullt sammanhang trots hög ålder. Att känna att man fortfarande har ett värde som människa, trots att man tänker att man inte tillför samhället något konkret på sin ålders höst annat än en gruvande insikt om att man mest är en börda för någon i sin familj.

Finns det en sån tanke hos yngre generationer? Tänker vi på samhällets åldringar som bördor? Jag hoppas att det inte finns en sanning i det.

Ifjol fick alla veteraner ett nytt brev av presidenten och hans fru. Jag tror det är första gången i den finländska historien som även first lady har undertecknat en försändelse av dethär slaget. Brevets sista rader är talande: Vi tackar er, och glömmer er aldrig.

Sången och musiken kan ha följt med under ett helt liv. Varje speciell stund har ramats in av sång och det har gett krafter och innehåll. Då jag hade äran att få läsa upp en hälsning till Veteransångarna och alla som befann sig i kyrkan just då av presidenten själv var det guldkant de luxe på tillvaron för veteranerna och alla andra. Jag kommer så bra ihåg då jag fick responsen från presidentkansliet och jag kom på att jag var tvungen att hålla hela hälsningen hemlig tills framförandet. Jag var i Snåre då. Jag fick lägga lock på all eufori tills jag satte mig i bilen och körde hem från Söderby skola. Där i bilen längs grusvägen mellan granar och intill stranden var det fullt ös inne i bilen! Vilket liv jag hade ställt till med där om jag hade börjat hoppa och stoja av glädje inne i skolan. Vad månne jag hade uppgett för för orsak till all denna glädje? Att hela min önskelista bejakats av tomten just det året?

Hela konserten finns inspelad, men tillsvidare är det bara delar av den som finns till allmänhetens förfogande. I klippet nedan kan man ta del av Veteranens aftontapto som det lät just då. Veteransångarna sjunger endel partier själva. Det enda som harmar är att kameran fick till ett par sekunders avbrott just i denhär sången. Alla andra sånger är intakta. Jag försökte i alla fall lappa ihop det efter bästa förmåga och det får duga som sådant. Tanken är den viktigaste. Må vårt folk bibehålla respekt för varandra, men även viljan att ta väl vara på friheten.

Vi önskar er en fin självständighetsdag!

https://youtu.be/S8j7MgeMJb0

Vi tackar er, vi glömmer er aldrig


RELATED POST

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.