Lucka 14 – Magiska Tonttula

Vackra tomtemor Eija Porkola intill en av sina tomtar i deras stall.

Det är nästan ett måste att i decembermånad göra ett besök till tomtelandet för både stora och små, nämligen Tonttula, Tyyneläs Tomtar i Larsmo. Jultomten må komma från Finland. Men, det är inte sagt att han har rötterna bara i Lappland. Om detta vittnar de många tomtarna som ställer till jul i Tonttula. 

Tomtemor Eija Porkola har nu decemberöppet för elfte året i rad och det är lika intensivt för henne varje gång, denna månad på året. Vi på Better Day bestämde oss för att åka ut och träffa tomtemamman och få reda på lite mera om hennes eftertraktade tomtar.

Porten in till tomtelandet, Tonttula.
I december fram till den 22.12 är det öppet varje dag mellan 11 – 18.

Eija, hur började din saga?

– Jag är en julmänniska och det började egentligen med att jag själv letade efter tomtar. Jag kunde dock inte hitta det jag sökte. Det var bara samma uttryckslösa miner i plast som mötte mig var jag än var, så jag började fundera på om jag månne kan tillverka en själv, så jag provade och blev glad över resultatet. 

Mina tomtar har alla ett personligt uttryck och så har de alla ett namn färdigt innan de far hemifrån. Endel nya tomteägare har även ordnat dopceremoni här i storstugan för tomten innan den åker iväg.

I storstugan finns tomtar på rad. Eija hävdar att det är tomtarna själva som väljer sina hem.

Hurlänge tar det att göra en tomte?

– Jag börjar alltid på med tio tomtar i taget, stora eller små och så får jag räkna med att det tar åtminstone två dagar för en tomte. Det är först stommen som ska göras, sen ansiktet. När jag fått fram rätt uttryck så ska kläder sys och det är min man som syr och tillverkar alla kläder. Utan hans hjälp skulle det inte gå så smidigt. 

I stallet slås man av den goda doften av hö som täcker hela golvet. De minsta tomtarna är 40 cm medan de största är 130.

Eija berättar att hon också fått beställningar enligt önskemål och man har till exempel haft en kär släktings stövlar som utgångspunkt.

– De var väldigt roligt när den största tomten hon gjort hämtades. Han gjordes enligt skonummer 44 och hade en längd på två meter. Man spände bara fast honom i framsätet på bilen och åkte iväg. Det var säkert glada miner då de stannade för kaffestunder längs med vägarna.

Hur många tomtar har du tillverkat?

Oj, det har jag ingen aning om. Hundratals och åter hundratals. De har åkt iväg ända till Australien och Singapore. En tomte skulle till ambassaden i New York och han reste i businessclass på flyget. Jag var lite avundsjuk då, för jag har inte kunnat resa så mycket som mina tomtar.

En av de äldre tomtarna står intill Eija. Notera  särskilt de härliga tomtarna som sjunger i bakgrunden.

Man blir så glad bara av att gå omkring här och titta på alla fina saker. Det är hederliga gamla saker och möbler som alla har egna historier att berätta, om de bara kunde. De flesta av sakerna är över 200 år gamla. Det finns även såna möbler och ting som är ytterligare hundra år äldre än det, dvs från 1700 talet. Att Eijas arbete med att skapa rätta miljöer och speciell stämning är ett moment som tagit flera år. – Jag tror inte att andra människor vet hur mycket arbete det egentligen är med allt. Nu är jag ju inte lika ung mera heller,säger Eija Porkola som trots det hon säger om åldern utstrålar något som kan liknas vid evig ungdomlighet. 

Interiören i storstugan. När man kommer in genom dörren till just denna byggnad så slås man först av doften av nybakade bullar och andra bakverk. Här får man sig en kaffetår eller glögg till kakan.
Det finns vackert klädda tomtenissar överallt. Vid cafédisken som är ny för året kan man köpa sig en bulle eller en tårtbit. För vår del blev det smörbulle och morotskaka. Gott var det, väldigt finstämt och högtidligt möblemang som vi fick vi sitta vid. Kände oss rentav kungliga.

Gäller att hålla lite koll på sitt sällskap så man inte vidrör alla sköra gamla ting så att alla kan njuta av dem även fortsättningsvis. Man kanske inte tänker på att en gammal häst från 1700-talet kan vara det enda exemplaret som finns kvar. Så, beskåda med respekt och stort ansvar.

Hur firar du själv jul? Äter du lutfisk och sånt?

– Det är nog traditionsenligt. Vi samlas hela familjen med barn och barnbarn. Jag har en speciell sorts potatisrätt som jag alltid brukar göra. Den gamla rätten har jag med mig från min mamma som är från Tammerforstrakten. Man ska börja göra rätten dagen före julafton. Man kokar potatis med skal och allt tills de är väldigt lösa. Så tar man bort skalet. Sen sätter man allt i en ugnsform och tillsätter mjöl och grädde och lite kryddor. Man steker det i ugnen med smörögon, smörklickar, så det får lite knaprig yta, och det är så gott! Jag brukar också baka en fruktkaka, helst en vecka innan jul, för den blir bara bättre och bättre ju äldre den blir!

Hyvää Joulua toivottaa Tonttulan tontut!

Vi skulle egentligen ha material till flera sidor, så vi får kanske återkomma en annan gång. Om ni ännu inte besökt Tonttula, så gör det! OCH man kan vinna en tomte om man har tur! De har en utlottning fram till den sista öppetdagen, så vem vet. Det är en tomte som är smed som letar efter ett nytt hem. Kanske han har lyckan att få komma hem till dig eller mig? 

Glada Julhälsningar från alla vid Tonttula!

Ps. Kaj har fotat det mesta här idag. Visst fina foton?

TACK finaste tomtemor för den givande pratstunden! Vi förstår att det är ett väldigt energikrävande arbete att först och främst ge så mycket av sig själv för att få ihop en sån här plats med sån varm stämning. Tack för att Du orkar!

Så är vi också säkra på att det finns mååååånga tomtenissar från Tonttula ute i världen och vi anar att alla är sååå stolta över sin tomtemamma! 


RELATED POST

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.