READING

Lucka 15 – Fakta man kanske klarar sig utan?

Lucka 15 – Fakta man kanske klarar sig utan?

Idag får ni ta del av slumpmässigt utvalda fraser baserade på ”wikifakta”. Är detta nåt som ni vetat sen tidigare? Nåt som är nytt för era ögon? Och vi kan redan nu varna för att det finns ord som endel kan tyckas vara stötande men å andra sidan så är det ju inte bara lullull överallt i livet heller, så; Varsågoda!

* Bananplantan lär vara en ört och inte ett träd. Det innebär att vi felaktigt kallar bananerna för frukter fastän de egentligen är bär.

* Kokosnötter dödar årligen fler människor än hajar.

* Varannan minut tar vi fler bilder än vi gjorde under hela 1800-talet.

* Högklackade skor gjordes till en början för män. De gjordes för slaktare för att de skulle undvika att kliva i blod.

* Det lär regna diamanter på Saturnus och Jupiter. Månne vatten är en större bristvara där och ännu dyrbarare?

* En italiensk konditor som försökte dryga ut choklad, kakao, med hasselnötter och olja under andra världskriget fick fram det som vi idag kallar för Nutella.

* John Harvey Kellogg kanske får det att ringa till nånstans i skallen. Kellogs produkter är kanske nåt du har framför dig vid frukostbordet? Han, John Harvey, gjorde en slumpmässig upptäckt år 1894 då han åstadkom frukostflingor av majs. Han ansåg dessutom att dessa majsflingor hjälpte mot onani som var en ren styggelse och väldigt ohälsosamt, om man frågade honom.

* Enligt fornnordisk mytologi firades ”Yule” kring midvintersolståndet. Högtiden var kopplat till guden Oden, som kallades ”Julfader” eller ”Julner”. Oden med sitt långa vita skägg och sin slokhatt red över himmelen om natten och besökte folket i sina stugor är grunden för jultomten. 

* Julfirandet är också enligt den fornnordiska mytologin kopplat till diserna som var en grupp kvinnliga gudaväsen. Genom offerhandlingen Disablot, till kvinnogudarnas ära försäkrade man sig om en god skörd det kommande året.Ser ni nåt i mörkret? Nåt som svävar på himlens rand? Tror inte det. Denna höstvintermåne som är avbildad råkade ha lite haloeffekt. Passande till dagens tema. Ni kan ju hålla uttik efter Oden eller Tomten. Kanske det rentav är bara Rudolf som dansar omkring?

RELATED POST

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.