READING

Lucka 16 – Sött och salt och så lite lax

Lucka 16 – Sött och salt och så lite lax

Cheesecakes eller ostkakor på svenska så har blivit ett populärt bakverk till kaffet eller på buffeen Både som förrätt och efterrätt. Att göra salta varianter är inget nytt och receptet som jag delar är inget nytt heller, men har varit en stor favorit i många år då jag publicerade det i Österbottens tidning. Kommer ihåg då receptet hade varit i tidningen och jag hörde folk tala om laxostkakan i butiken när de skulle handla ingredienser. 

En annan kaka som också är lite mera traditionell, men supergod är prästkaka. Det är ingen ostkaka, men den har färskostglasyr.  Om jag minns rätt så kommer kakan Amerika och var en kaka som husmödrarna snabbt kunde röra ihop när de fick veta att prästen var på väg till deras hem. Kakan är mjuk och smakar bäst dagen efter. Kakan är ganska traditionell lågpannekaka. Precis om jag vill ha mina kakor. Själv personligen är jag ingen stor vän av bakelser och ostkakor. När jag åker till kafé tar jag hellst en helt vanlig bulle eller kakbit. Beror antagligen på att jag baka ett hundratal ostkakor i mitt liv 😉

Så kanske detta blir en del av ditt julbord i år eller till nyårsfesten? Här får du iallafall receptet.

Laxcheesecake

350 gram limpa t.ex. Malax limpa
85 g smält smör
Fyllning:
400 g philadelphiaost
1,5 dl crème fraiche
300 g kallrökt lax
1 rödlök
0.5 dl hackad dill
salt
2 gelatinblad
Dekorering:
3 kokta ägg
Kaviar

Gravad lax
Räkor
Lime eller citron
Dill
Granatäpple

Hacka sönder limpan i en matberedare till fina smulor.
Smält smör och blanda det med smulorna.
Platta ut smulorna i en kakform med löstagbar kant.
Låt den stå svalt under tiden du gör fyllningen
Blanda samman philadelphiaost och cream fraish.
Hacka löken, dillen och laxen fint. Blanda ner dem i ostblandningen.
Smaksätt med salt.
Sätt gelatinbladen i blöt. Smälta dem i lite vatten i en kastrull. Rör snabbt ner gelatinet i smeten
och blanda om.
Häll fyllningen på kakbottnen och låt den stelna i kylskåpet.
Dekorera med lax, ägg kaviar, räkor, lime, dill och granatäpple.
För att få mera smak kan du marinera räkorna i limesaft en stund. Finns också att köpas färdiga
marinera de räkor i vissa butiker.


Prästkaka

7 dl vetemjöl
2 tsk matsoda
1 tsk salt
½ tsk kanel
4 dl socker
3 ägg
2 dl matolja
2 tsk vaniljsocker
500 gram krossad ananas med saften.
1 dl finhackade walnötter
2 dl kokosflingor

Glasyr
250 gram philadelphiaost
115 gram mjukt smör
1 tsk vaniljsocker
4 dl florsocker
(1 dl hackade nötter)


Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, matsoda, salt och kanel. Ställ till sidan.
Vispa ihop socker, ägg, matolja och vaniljsocker till en fluffig smet. Rör försiktigt i
mjölblandningen.
Rör i annanskross tillsammans med saften, hackade valnötter och kokos.
Rör på låg hastighet tills allt är blandat.

Smörj en 30×20 kakform.. Häll smet en i formen och grädda i ca. 45 minuter eller tills kakan är
genomgräddad. Låt kakan svalna helt
Förbered glasyren. Vispa osten, smör och vaniljsocker till en fluffig smet. Vispa i florsockret.
Bred glasyren över kakan och strö över hackade nötter om du vill.


E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.