READING

Lucka 17 – Julbordets konung

Lucka 17 – Julbordets konung

Vad är ett julbord utan en julskinka? Åtminstone för den som håller sig till det traditionella julbordet så är julskinkan obligatorisk. Men så har det inte alltid varit. Förr i tiden var det något som endast de rika kunde unna sig.

Förr åt man mycket griskött på julen eftersom man under självhushållets tid inte åt annat än insaltat kött under det övriga året. Men vid höstens storslakt brukade man spara en eller ett par grisar som slaktades strax före jul. Köttet kunde avnjutas färskt, vilket ansågs som en stor delikatess. Den dag då slaktaren skulle komma till gården fick bonden gå upp mycket tidigt så att grisarna var rakade och tvättade innan solen gick upp. Det är bakgrunden till ordet svinotta.

Bild från wikipedia.

Du kanske har hört om dopp i grytan? Det är en svensk tradition där man gör en buljong av spadet från skinka och som man doppar bröd i. Kanske inte så vanligt här i Finland, men jag kommer ihåg när min pappa hade en stor fläskbit i ugnen och då brukade vi doppa brödbitar i köttspadet/fettet som kom under tillagningen.

Men vilken skinka ska man nu välja? Ni har kanske sett i butikerna att det finns både rödsaltad och gråsaltad skinka. Med eller utan lägg. Hon som borde veta detta så är Marianne Björk på Björkens i Karleby.
– Vi säljer mest de gråsaltade skinkorna till 95 procent. Resterande 5 procent vill ha rödsaltad, säger Marianne Björk. Enda skillnaden mellan dessa två är att de har en anna färg, men smaken är den samma.

Skilnanden mellan dessa är att den gråsaltade skinkan har saltats med salt som inte innehåller nitrit. Nitrit gör skinkan röd. Nitrit finns också bl.a.  i rödbetor.

Hur många skinkor säljer ni till jul? Är det restauranger eller privatpersoner som köper mest?

Det är nog svårt att säga, men det flesta skinkorna går till privata personer, säger Marianne. Och det som säljs mest under hela året så är naturellt kött.

Äter du själv julskinka på julen eller är du trött på den?

Absolut så har vi skinkan. Egentligen äter jag julskinka hela december. Oftast är det jag som tillreder den.

Griljering? 

Ja, men ibland lämnar jag bort griljeringen för det smakar lika bra utan säger Marianne. 

Griljeringen brukar ju ofta ge lite extra smak på skinkan, men överlag har griskött redan mycket smak och behöver därför inte kryddas så mycket. Oftast räcker det med salt och peppar. 

Hur firar du jul? Några traditioner?

Vår tradition är att vi träffas efter jul när hela julstressen är över. Då samlas vi och umgås och diskuterar om framtiden, året som har gått, vad vi har gjort bra och vad vi borde förbättra. 

Björkens köttproduktion finns i Karleby, men deras gårdar finns i Kronoby. Företaget firar 10 år nästa år. Det är ett familjeföretag som Marianne driver tillsammans med sin man Steve och söner Mats och Jonas. Även Mats’ fru, Pirjo arbetar i företaget. 

Företaget producerar allting själv. Allt från kornet som de sår och skördar och som de sedan matar grisarna med. Det kan man kalla lokalproducerat och nära.

Hur är det att arbeta med familen? Ni är ju också kollegor? 

Det går nog bra. Det är mycket sällan vi grälar. Kanterna är redan nedslipade sedan barnen var små. Ofta har vi olika åsikter om från produkter, smak och utseende och så ifrågasätter varandra, men på ett kreativt sätt. 

Marianne är också mycket tacksam för sin hårt arbetande personal. Björkens sysselsätter idag 14 personer, 10 vid köttförädlingsföretaget i Karleby och 4 personer i Kronoby.

14 anställda. Det är många korvar som ska säljas för att betala dessa löner.

Ja, det är verkligen många paket, men utan personalen skulle vi inte klarat det så här långt. Vi har duktiga hårt arbetande människor som verkligen visar intresse för sitt jobb och som tycker det är roligt att komma till arbetet. De är en viktigt del av Björkens, säger Marianne.

Även om Marianne ser ut som den bästa business-kvinnan när hon kommer med sin portfölj till kontoret, så trivs hon ändå bäst hemma där hon också har ett litet kontor och där hon nu som då kan gå ut till grishuset och mata djuren

Jag trivs bäst då jag får arbeta hemma i mitt kontor. Där är det bara jag och hunden och det är sällan han lägger emot mina åsikter, skrattar Marianne.

Är det något du vill säga till våra läsare.

Jag önskar att alla ska ha en riktigt fridfull jul. Att alla ska hitta lugnet och friden och tid att koppla av.

Och det hoppas vi på Better Day också att familjen Björk ska få efter julruschen. 

Text och bild: Kaj Lindh


E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.