Lucka 18 – Julrosen

Ingen jul utan doften av hyacint. Endel klarar inte av doften, endel behöver ha doften för att även genom doften känna att det är jul. Hemma hos oss drevs det alltid upp hyacinter lagom till lillajul och doften finns liksom i minnet sen barndomen. De blåa är de som gläder mest även färgmässigt.

Så enkelt som det är nuförtiden då man är nyfiken på fakta om olika ting så är det bara att googla sig fram på nätet. Så gjorde även vi och hittade även en orsak till att blomman heter som den gör. 

Vi måste flytta oss tillbaka till de grekiska gudarnas rike och närmare bestämt till en stund då Apollon och Hyacinthus spelade ett slags spel där de använde sten. Bör nämnas att just Hyacinthus var en mycket vacker och bildskön yngling. Intriger fanns således även på denna tid.

I allsköns ro höll de tu på att spela men Västanvinden Zefyr blev då svartsjuk och blåste till så kraftigt att stenen de båda andra använde i spelet for rakt mot Hyacinthus huvud med den påföljd att denne avled. Apollon blev förtvivlad och fann ingen annan utväg att rädda det som räddas kan och förvandlade så den sköne ynglingens blod till en blomma som än idag bär samma namn som ynglingen, Hyacint.

Enligt grekiskan kan man även urskilja bokstäverna A och Y i kronblomman. Dessa fakta kan man alltså begrunda nästa gång man känner doften av en hyacint.

Ha en glad 18:e december!


E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.