Bibbi Finne in Memoriam

Med ledsamhet tog vi emot ett sorgebud inför denna vändag. En from omtyckt människas kamp mot svår sjukdom är över. Bibbis andning har stilla mattats av och rösten tystnat. De glittrande ögonen har slutits för alltid. Det är med stor tacksamhet och glädje vi minns henne som en kär vän, godhjärtad medmänniska och en stor konstnär. En klar förlust för hemtrakten och vida omkring.

Vi är glada över att ha fått berätta om henne i vår kalenderlucka nummer 2 här på BD´s sida och även skriva om henne i det första numret av tidningen Kuriren som utkom i januari.

Hennes önskan var uttryckligen att inget skrivs om hennes bortgång nånstans på Facebook! Så vänligen länka inte detta heller.

Vi hoppas att alla respekterar hennes önskan tillsammans med de anhöriga. Därför finns bara dessa rader här på Better Days sida, vilket är en stor ära för oss.

Bibbi, Birgitta Finne, är född Riska och hann påbörja sitt 77:e år. Hon bodde i Kronoby på Ålid, hemmanet intill den slingrande ån, ända fram till sina sista dagar. Hon berättade själv att det var tack vare hennes man Torri, Torvald, som hon började måla på riktigt. Han tröttnade nämligen på att hon målade på alla tidningar, kuvert och pappersbitar det fanns hemma så han köpte henne riktiga målarverktyg med staffli och allt.

Många verk pryder hennes hem, som ni även ser lite av på fotot. Många verk finns även att beundras ut i bygden. Jag är övertygad om att de som besöker hospitalskullen nästa gång kommer att stanna till lite extra inför de fullstora dockor som gestaltar nådehjonen i dårcellen eller de som sitter och äter rester vid bordet i muséet. Bibbis händer har tillverkat dessa och de vittnar både om en svår svunnen tid och ett stort konstnärsskap.

Samma tanke får färdas genom sinnena då man besöker Kronoby kyrka i juletid och beskådar den vackra julkrubban som årligen tas fram. Den bär också Bibbis signatur. Alla dessa skapelser är fina kulturarv.

För en konstnär är det också viktigt att bli sedd och att få nån slags bekräftelse. Bibbi ville dock aldrig med vilje synas nånstans. Hon var alltför ödmjuk och tyckte anspråkslöst att hon inte var tillräckligt bra trots att de som betraktade hennes verk ofta stod med gapande munnar över hennes begåvning. Sällan var hon själv riktigt nöjd över sina målningar eller skulpturer. Men, det som skrivs och sägs om henne får sägas ansikte mot ansikte ute bland människorna, ute i det verkliga livet.

Diktarkatten Ludwig fick ett ansikte och en gestaltning genom Bibbi. Såhär ser pärmen ut på den nya upplagan av boken som kom ut i nytryck tack vare Stiftelsen Torgare i december 2018

Som konstnär arbetar man ofta i det tysta, i ensamhet och penselns eller pennans kraft är ibland starkare än själva hungern eller törsten efter lekamen. Bibbi arbetade alltid i skymundan ända tills hennes teckningar fick gestalta Diktarkatten, den spännande katten som kan resa i tiden och tala på rimmad vers. Författaren och kära väninnan Lolan Björkmans ord fick ansikten och nya dimensioner genom Bibbis målningar. Ifjol fick de tillsammans förtjänstfullt emotta Årets Kulturpris i Kronoby.

Årets Kulturpristagare 2018

Fotot där hon sitter i soffan tyckte hon själv bäst om. Det sade hon förra veckan. Man skulle inte tro att hon just i den stunden då fotot togs bara hade två månader kvar av sitt jordiska liv. Hon ser så kry, hoppfullt glad och fridfull ut. Inte kunde vi heller tro att hon hade bara en vecka kvar av livet förra onsdagen heller. Döden smyger sig på. Den knackar kanske på porten så mycket tidigare än vi egentligen vill. Det jordiska livet är den enda formen av tillvaro som vi känner till just nu och vi vill kunna vistas i den, leva och andas sålänge som det bara är möjligt.

Bibbi sörjs av sina tre söner med familjer, syskon, släkt och en stor skara vänner.

Hon hade en hälsning till alla, en hälsning som kanske var ämnad att vara här. Den lyder att hon inte är ledsen eller bitter över nånting. Hon är så glad över sitt rika liv och allt det hon har fått göra och uppleva. Sina familj med fina barn och älskade barnbarn. Hon har försökt hinna måla alla men endel blev inte klart. He harmar! Hon sade dock:

– Jag önskar alla en riktigt god och hjärtligt glad fortsättning på året och Livet!

Nu är Bibbi och Torri återförenade i en gemensam tillvaro utan sjukdomar och smärta. Blotta tanken på detta får mungiporna att dras upp emot öronen och bränna av ett varmt leende. En glittrig tillvaro, som den glans vi ser i vissa människors ögon, en tillvaro där endast ljus och glädje strömmar fritt likt en enda lycksaligt porlande och kärleksfull å.

Tack vackra Bibbi, för alla dina konstverk och glada minnen!


RELATED POST

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.