READING

JENNIFER – glad förebild med miljontals följ...

JENNIFER – glad förebild med miljontals följare!

17 åriga Jennifer Käld från Kronoby i Finland, är redan en stor influenser och idol för många unga. När jag träffar henne har hon precis fått veta att hon blivit framröstad till Årets Krombibo 2019. Att bli uppmärksammad i sin egen by är inte alltid självklart och det är inte heller alla som gläds över andras framgång. Är det månne en möjlighet eller en belastning, faktumet att kunna påverka många människor?

– Nå, jag försöker alltid att vara mig själv och bjuda på mig själv som den jag är. Så är jag också otroligt glad och uppriktigt överraskad över att ha blivit vald till Årets Krombibo. Tanken värmer och gläder mig! Det känns fantastiskt fint!

Ett par saker ni kanske inte visste om Jennifer:

– Jag är himla rädd för insekter, säger hon skrattande samtidigt som hon ruskar på sig ordentligt på ett sätt som gör att man förstår hennes rädsla. En stor orsak till det är att hon som liten hade en fästing på sig som resulterade i borrelia. Några nämnvärda men av detta har hon lyckligtvis inte haft sen tiden då det begav sig. Hon var så liten då, men fobin för småkryp är alltså kvar. Det gör att hon i alla fall hellre väljer att springa på vägar än i skogen!

Denna dag då jag lyckats få mig en pratstund med henne är det dagarna innan en bråd tid börjar för henne och pappager Mats-Erik, hennes pappa och manager, därav benämningen. Hon och hennes föräldrar ska nämligen åka iväg till Los Angeles för att delta i nåt som heter Vidcon, en onlinekonferens för multigenrer, lite som nåt av en influenserbranschens Oscarsgala. Det låter glamouröst och vi får väl höra sen hur det egentligen var. Om drömmarna infriades.

Jennifer Käld byter snart ut trappan som leder upp till Skolmuseet vid Torgare prästgård till en annan trappa i Los Angeles.

Tiktok är en arbetsdryg hobby som Jennifer lagt ned otal många timmar på. De allra första gångerna så vågade hon inte ens lägga ut de videor hon gjorde utan hon sparade dem bara för privat bruk. Det var hennes syster Jamina som introducerade hela appen för Jennifer. Så småningom vågade hon själv lägga ut videor och nu är hon i den situationen att det som började som en hobby håller på att utvecklas till ett slags yrke. Ett roligt och givande sådant som nu alltså kommer att föra henne ända till landet som är destinationen för mångas drömmar, USA.

Är det några andra deltagare från vårt land?

– Nej jag tror faktiskt att jag är den enda nordiska deltagaren, så det känns väldigt spännande!

Jennifer är till synes en helt vanlig tonåring som haft en lavinartad början på sin karriär som influenser. I Kronoby får hon ändå tacksamt nog gå omkring i slitna joggingbyxor och ta en joggingrunda ifred. Lite otroligt att tänka sig att denna i grunden blyga unga flicka har 4.600.000 följare världen över som väntar på att få se foton och filmsnuttar av och med henne.

Du är en förebild för många unga människor. Hur känns det?

– Fantastiskt roligt. Det är en ära för mig! Jag har även ett stort ansvar som förebild så det är nåt jag tänker noga på, att inte missbruka det eller använda det på fel sätt.

Har du gjort bort dig nångång?

– Massor av gånger, skrattar hon glatt. I synnerhet de gånger då jag spelar in mina filmsnuttar. Men om det är såna som blir bara roliga och smågalna så brukar jag lägga upp dem också, för jag tycker att jag kan bjuda på mig själv såpass mycket. Det är som det är i verkliga livet. Allting går inte som på räls hela tiden, säger hon klokt.

– I lågstadiet var jag jätteblyg. Sen jag hittade detta sätt att uttrycka mig på har jag växt på flera sätt. Mitt självkänsla har vuxit och jag är inte längre blyg på samma sätt.

Denna tonåring utstrålar en vacker, blid, fräsch ungdomlighet som jag kan förstå att attraherar fans ute i den stora vida världen. Hon är en förebild för unga människor med budskapet att man får och ska vara sig själv och att det räcker till. Jennifer har också inlett samarbete med organisationen Rädda barnen så hon är en slags ambassadör för dem. Genom detta kan hon påverka ännu mera, på rätt sätt.

– Det skulle vara intressant att få vara nånstans på ort och ställe och konkret hjälpa barn i utsatta områden, men vi får se vad framtiden utvisar. Just nu är det bra som det är, säger hon eftertänksamt men beslutsamt.

Är det förresten många som tar kontakt med dig om olika jobberbjudanden?

– Ja, faktiskt nästan hela tiden. Men, jag är noga med att inte göra nåt som jag själv inte vill och så är det bra att ha en pappa som har ordning och koll på allt. Jag är verkligen inte bra på att ha ordning och reda, säger Jennifer med ett stort leende.

Har du några drömmar kvar då?

– Tja, jag lever kanske en dröm som det är nu. Jag kan inte direkt säga nåt särskilt. Framtiden får utvisa. Jag har ändå flera stora saker pågång just nu som jag inte kan säga nånting om ännu eftersom det rör sig om konfidentiella saker. Först ska jag klara av att ta studenten i alla fall och så får vi se.

Jennifer ska alltså börja trean i gymnasiet till hösten och efter det blir det förmodligen ett mellanår då hon kommer att satsa bara på sin karriär. Hon tänker sig att hon efter det söker in till nåt universitet och läser in sig på ekonomi eller nåt annat ämne. En utbildning vill hon nog ha i bakfickan.

Finns det nåt speciellt du alltid längtar till om somrarna?

– Att vara vid sommarstugan med familjen. Jag tycker om att åka båt. Pappa kör och så brukar vi ha ett flytetyg efter båten. 

Man kan säga att du haft turen att växa upp i en lycklig familj

– Ja, jag tycker om att bara vara med familjen och ta det lugnt och glömma hela skolan, säger Jennifer, vars svar säkerligen är liknande med andras i hennes ålder. Detta med att glömma skolan är kanske nåt hela familjen Käld delar en liten stund av året i alla fall. Både mamma Cia och pappa Mats-Erik är nämligen lärare. 

Hennes lillebror Hugo är i början av sin artistkarriär och har redan vunnit MGP och är aktuell i en egen TV-serie om sitt liv. 

Lillasyster Jamina då? Vad gör hon?

– Hon är faktiskt den enda som är helt normal av oss, för att använda hennes egna ord, säger Jennifer och skrattar öppet. Hon spelar fotboll och gör sånt som de flesta gör. Jamina ser till att vi andra hålls med fötterna stadigt på jorden, helt enkelt.

Är det nåt speciellt du vill önska alla läsare?

– Jag hoppas att alla ska ha en riktigt bra fortsättning på sommaren och tillvaron. Var glada så mycket som möjligt, hälsar Jennifer innan det är dags att fortsätta mot nya äventyr.

Och all lycka på din fortsatta färd, Jennifer, önskar vi på BD!

Text o foto: Eva-Lott Björklund


RELATED POST

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.